Krówki
Przepis na nasze krówki
Krówki produkujemy według odtworzonej receptury stosowanej niegdyś przez naszych dziadków. Dopracowaliśmy ją jedynie pod współczesne wymogi jakościowe, ale nadal nie stosujemy żadnych konserwantów i nie zamierzamy tego robić. Do produkcji używamy tylko składników naturalnego pochodzenia.
- 1
- 2
Uważamy, że cukier, bądź mleko, nie powinny mieć swoich zamienników w recepturze, ponieważ naruszyłoby to jej niepowtarzalność i wpłynęłoby na smak oraz jakość naszych produktów. Konsystencja krówek jest bardzo ciągliwa i po miesiącu zaczyna tworzyć się delikatna, krucha otoczka, podczas gdy środek pozostaje ciągliwy. Jednak od trzeciego miesiąca cała krówka staje się delikatnie krucha . Jest to naturalny efekt krystalizacji cukru. Z racji tego, że są to prawdziwe krówki i przyklejają się do wszystkiego, zaraz po wyprodukowaniu, każdą kosteczkę musimy pakować ręcznie w papier parafinowany . Nie stosujemy polityki jak najtańszej i jak największej produkcji. Sami jesteśmy konsumentami produktów Gniewko i wymagamy oraz dbamy o to, aby były po prostu pyszne i w pełni naturalne.
W jednym kilogramie krówek jest około 50 sztuk. Termin przydatności do spożycia wynosi 6 miesięcy od dnia produkcji.