KATEGORIE

Krówki

Przepis na nasze krówki

 

Krówki produkujemy według odtworzonej receptury stosowanej niegdyś przez naszych dziadków. Dopracowaliśmy ją jedynie pod współczesne wymogi jakościowe, ale nadal nie stosujemy żadnych konserwantów i nie zamierzamy tego robić. Do produkcji używamy tylko składników naturalnego pochodzenia. Uważamy, że cukier, bądź mleko, nie powinny mieć swoich zamienników w recepturze, ponieważ naruszyłoby to jej niepowtarzalność i wpłynęłoby na smak oraz jakość naszych produktów. Konsystencja krówek jest bardzo ciągliwa i po miesiącu  zaczyna tworzyć się delikatna, krucha otoczka, podczas gdy środek pozostaje ciągliwy. Jednak od trzeciego miesiąca cała krówka staje się delikatnie krucha, ale nie twarda jak kamień. Jest to naturalny efekt niepowstrzymanej krystalizacji cukru. Z racji tego, że są to prawdziwe krówki i przyklejają się do wszystkiego, zaraz po wyprodukowaniu musimy je ręcznie pakować w papier parafinowany. Nie stosujemy polityki jak najtańszej i jak największej produkcji. Nasze wyroby nie są przeznaczone do łamania zębów, bądź wywoływania niesmaku. Sami jesteśmy konsumentami produktów Gniewko i wymagamy oraz dbamy o to, aby były po prostu pyszne i w pełni naturalne.

W jednym kilogramie krówek jest około 50 sztuk. Termin przydatności do spożycia wynosi 6 miesięcy od dnia produkcji.